Sognsveien 66

Kombinert altangang med uteplasser
  • Hvor:
    Oslo
  • Når:
    2008—2010
  • Hva:
    • Nybygg
  • Oppdragsgivere:
    • PEAB Bolig as
    • PEAB Oslo
  • Samarbeidspartnere:
    • Boro-Bygg as
    • Comfort Consult
    • Brekke & Strand Akustikk as
  • Størrelse:
    6000m2
Foto av bakgård. En mann ved grønn inngangsdør. Fasade i hvit og sort trekledning i vertikal og horisontal format.

Sognsveien 66 ligger i grenseområdet mellom den tette og den åpne byen og innehar urbane kvaliteter samtidig som den er lys og åpen med mye grøntareal. Bygningen legger seg rundt tomten og får et pulserende og travelt område mot øst, med utsyn mot Ullevål stadion, samtidig som det skjermer om et rolig og åpent område mot vest, med utsyn over Sogn kolonihage. Her fanges utsikt, sol og lys inn i et skjermet uteområde med benker, lekeplasser og beplantning. Den indre fasaden er lys og åpen, med et spill av skygger fra søyler, forskutte balkonger og mye glass. Fasaden mot Sognsveien og T-banetraseén er av tegl og gir et massivt og bymessig preg som knytter bygget sammen med eksisterende bebyggelse. Leilighetene tar vare på mest mulig lys, luft og utsikten er en aktiv del av romopplevelsen. Alle leilighetene har adkomst fra hagesiden via altanganger som er utvidet med balkonger. Leilighetene er gjennomgående med store glassflater. Planløsningen gjør det mulig å åpne hele leiligheten og dermed få inn lys fra to sider. Noen av leilighetene har en glassone som distanserer stuen fra svalgangen samtidig som den er en liten vinterhave. Vi ser for oss grønne vekster som knytter sammen uteområdet med altangangene, og at det sosiale liv på bakken på samme vis får kontakt med oppholdsplassene oppover i etasjene. I tillegg har mange leiligheter balkonger mot øst og sør som fanger morgensolen og er av en mer privat karakter. Av de 58 leilighetene er 7 omsorgsleiligheter hvorav en leilighet som benyttes til fellesrom og rom for pleiepersonale. I byggets 1.etg er en 500m2 stor dagligvarebutikk. Arkitektskap har også hatt ansvar for landskapsplan og gang-/sykkelvei som opparbeides langs tomten.

Relaterte prosjekter

  • Visualisering fra fugleperspektiv.

    Kløftaløkka

    Lek, opphold og rekreasjon
    Link
  • Illustrasjon av fasader som viser nye vinduer og balkonger. Dører i ulike farger.

    Hovseterveien

    Rehabilitering av boliger fra 70-tallet
    Link
  • Visualisering med mindre boligblokker. Trær i forgrunn

    Tamburparken

    Nabolag på beboernes premisser
    Link
  • Visualisering av uterommet mellom bygningsvolumene med aktive mennesker. Rød/brun pusset fasade til høyre og gul pusset fasade til ventre.

    Tamburløkka

    Skala, uterom og identitet
    Link